Trwała i solidna ochrona podłóg w wymagających środowiskach przemysłowych
Posadzki betonowe w zakładach przetwórstwa spożywczego i innych obiektach przemysłowych muszą być zarówno higieniczne, jak i wytrzymałe. Podłogi eksploatowane w takich obiektach mogą być narażone na różnorodne wycieki substancji chemicznych, ścieranie i szoki temperaturowe. Systemy posadzkowe muszą być w stanie wytrzymać to wszystko, zachowując jednocześnie doskonałą odporność i higienę, aby chronić produkty i pracowników.
Fontefloor PU Cem 6-9 to wodorozcieńczalna, bezrozpuszczalnikowa, hybrydowa powłoka poliuretanowa zaprojektowana specjalnie do stosowania w przemyśle spożywczym. Jest to również doskonały wybór do zastosowania w zakładach produkujących napoje, w magazynach oraz zakładach chemicznych i farmaceutycznych.
Dlaczego powinno wybrać się do zabezpieczeń Fontefloor PU Cem?
- Higieniczna i trwała ochrona - Fontefloor PU Cem to wytrzymały system posadzkowy o wyjątkowej odporności na chemikalia i ścieranie. Ponieważ nie wchłania żadnych płynów ani brudu, jest łatwy do czyszczenia - dzięki czemu idealnie nadaje się do każdej powierzchni betonowej, gdzie krytycznym kryterium zastosowania jest higiena. Na właściwości ochronne powłoki nie mają wpływu ani używane środki czyszczące, ani gorąca woda lub para.
- Znakomita odporność na temperaturę - System Fontefloor PU Cem charakteryzuje się doskonałą odpornością na szoki termiczne i stałe zachlapanie wodą. Może wytrzymać działanie gorących cieczy do 120°C, a także stałe temperatury pracy od -20°C do + 90°C w zależności od grubości warstwy.
- Zminimalizowany czas przestojów konserwacyjnych - Powierzchnie są gotowe do użycia już po 24–36 godzinach od aplikacji, w zależności od temperatury otoczenia. Ponieważ system powłok Fontefloor PU Cem nie zawiera w swoim składzie rozpuszczalników dzięki temu nie ma drażniącego zapachu i może być aplikowany w trakcie eksploatacji obiektu, a swoją odporność może osiągnąć w ciągu 48 godzin w zależności od warunków otoczenia.
Obszary zastosowań
- Zakłady mleczarskie (przetwórstwo mleka i sera)
- Zakłady przetwórstwa mięsa, ryb, owoców i warzyw
- Piekarnie
- Kuchnie przemysłowe, strefy gotowania
- Browary
- Posadzki narażone na częste działanie ciepłej wody Rafinerie (ropa naftowa)
- Posadzki narażone na częsty kontakt z kwasami organicznymi i nieorganicznymi
- Rafinerie (ropa naftowa)
- Przemysł papierniczy, drzewny i metalowy